L. JÁN: Celoštátne finále 14. Olympiády ľudských práv v znamení rodovej rovnosti

21.03.2012 Liptovský Mikuláš

Liptovský Ján 21. marca (TASR) – Tradične v Liptovskom Jáne sa dnes začalo trojdňové celoštátne finále 14. ročníka Olympiády ľudských práv (OĽP) stredoškolskej mládeže s podporou Úradu vlády SR, Európskeho parlamentu a s aktuálnou ústrednou témou Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami.

„Naša populácia starne a vznikajú tak špecifické problémy, ktoré predtým neboli a nemohli byť. Keby sme sa pred nimi skrývali, začnú nebezpečne narastať. Mladšia generácia by mala spolucítiť so staršou a uvedomovať si, že sú živiteľmi, ktorí z povestných troch grošov dávajú, žijú i sporia. To by mohlo byť základnou ľudskou myšlienkou medzigeneračnej solidarity,“ zdôraznil pre TASR koordinátor projektu OĽP Viliam Dolník.

Spomedzi viac ako 4000 účastníkov prešlo náročným sitom školských a krajských kôl 64 finalistov, ktorí budú pred zrakmi odbornej poroty riešiť zadané modelové situácie a obhajovať svoje eseje. „Zaujímavosťou tohto ročníka je, že zhodou okolností postúpilo presne po 32 dievčat a chlapcov, čo je vzácnym znakom dodržiavania rodovej rovnosti,“ skonštatoval s úsmevom Dolník.

„OĽP sme zakladali ešte za Mečiarovej administratívy, kedy situácia v tomto ohľade nebola dobrá, ľudské práva boli u nás výrazne porušované a vedomie ľudí, na čo majú práva a ako ich môžu využívať, bolo veľmi slabé. Takúto vzdelávaciu kampaň sme cítili ako nevyhnutnosť a musela sa začať práve pri mládeži. Zameriavame sa na dospievajúcich gymnazistov a stredoškolákov, ktorí sa začínajú orientovať vo svete a budujú si hodnotový systém,“ dodal predseda poroty OĽP, politológ Miroslav Kusý.
 

Vyberte región